Αφρικανική αμμοθύελλα εμπλουτίζει την γη της Κρήτης
Η εικόνα της ΝΑΣΑ (εδώ)που περιγράφει ακριβώς το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης τραβήχθηκε απο δορυφόρο στις 17/04/2005
Ένας ξηρός Νότιος άνεμος λυσσομανούσε χτές (22/01/2009)όλη την νύχτα.
Το πρωί ο ήλιος δεν έλαμπε, κρυμμένος πίσω από πυκνά νέφη σκόνης.
Όταν άρχισε ψιλή βροχή διαπιστώσαμε πως δεν ήταν νερό αυτό που έπεφτε μα πηχτή λάσπη που στέγνωνε αμέσως αφήνοντας κόκκινο λεπτό χωμάτινο επίχρισμα σε όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο. Συχνά, ιδιαίτερα την Άνοιξη όταν επικρατούν ισχυροί Νοτιάδες η ατμόσφαιρα γίνεται θολή, βαριά και εννίοτε αποπνικτική (ανάλογα με την υγρασία) και στον ουρανό αιωρούνται χιλιάδες τόνοι κονιορτού απο την Σαχάρα, οι οποίοι κάποια στιγμή θα πέσουν στο έδαφος.
Η Κρήτη όντας κοντά στην Αφρικανική ήπειρο επωφελείται από αυτήν την εναπόθεση πολύτιμου υλικού που εμπλουτίζει το έδαφος και το καθιστά ακόμα πιο εύφορο.
Το νησί μας κερδίζει σύμφωνα με τους γεωλόγους περίπου δύο χιλιοστόμετρα ανά εκατό χρόνια από τον φερτό κονιορτό της Αφρικής.
Το «κοκκινόχωμα» που εκνευρίζει τους αυτοκινητιστές και τις νοικοκυρές, θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης της διάβρωσης του Κρητικού εδάφους σε βάθος χρόνου, αν συνδυαζόταν με σχετική αύξηση της δενδρώδους βλάστησης σε υποβαθμισμένες από τις πυρκαγιές και την υπερβόσκηση περιοχές σαν την δική μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου