Τα αρνάκια μου



ΠΡΟΒΑΤΑ
Το πρόβατο (αρτιοδάκτυλο μηρυκαστικό), είναι το πιο διαδομένο κατοικίδιο σ' όλο τον κόσμο κι εκτρέφεται στις πιο διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.
Η εκτροφή των προβάτων αποτελεί μια απ' τις πιο σημαντικές παραγωγικές διαδικασίες στη ζωική παραγωγή. Τα πρόβατα εξακολουθούν να είναι οι μοναδικοί σχεδόν παραγωγοί μαλλιού στον κόσμο.
Δίνουν ακόμη το γάλα και το κρέας τους, που θεωρείται αξιόλογο και, ιδιαίτερα στη χώρα μας, έχει μεγάλη κατανάλωση.
Η ακριβής εποχή που έγινε κατοικίδιο δεν είναι γνωστή, πρέπει όμως να έγινε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια και θα πρέπει να ήταν απ' τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος.
Ως πιθανότεροι πρόγονοι του σημερινού προβάτου αναφέρονται: το ουριάλ, που ζει στην Ασία, το μουφλόν της Αρμενίας, το αργκάλ και το μουφλόν της Σαρδηνίας.
Στην Ελλάδα, απ' τα πιο παλιά χρόνια, η προβατοτροφία ήταν αρκετά διαδομένη. Η μορφή της ήταν νομαδική, όπως εξακολουθεί να είναι και σήμερα σε πολλές χώρες και φυσικά και στη δική μας.
Εγχώριες φυλές είναι: η σαρακατσάνική, η βλάχικη, η αρβανίτικη και η φυλή της Κρήτης. Επίσης η καραγκούνικη, που τα ζώα της είναι μεγαλόσωμα και δίνουν πολύ κρέας..
Τα πρόβατα θεωρούνται πολυγαμικά ζώα. Έτσι στο κοπάδι, σε κάθε κριάρι πρέπει ν' αντιστοιχούν γύρω στις 30-50 προβατίνες. Η εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 150 μέρες. Υπάρχουν φυλές που γεννούν μόνο ένα και πολύ σπάνια δύο μικρά, ενώ υπάρχουν φυλές που γεννούν δύο και σπάνια ένα ή περισσότερα από δύο.
Οι προβατίνες γεννούν μόνο μια φορά το χρόνο, ενώ βιολογικά έχουν τη δυνατότητα να γεννούν σχεδόν κάθε 6-7 μήνες. Ο οίστρος στα βελτιωμένα πρόβατα εμφανίζεται μερικές φορές απ' τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβρη.
Ο θηλασμός των μικρών είναι ανάλογος με τη φυλή όπου ανήκουν, με τη γαλακτοπαραγωγή της μητέρας και με το σκοπό που προορίζονται. Τα μικρά που προορίζονται για την αναπαραγωγή, θηλάζουν σχεδόν μέχρι και πέντε μήνες. Αντίθετα, εκείνα που προορίζονται για κρέας, θηλάζουν το πολύ μέχρι ένα μήνα και στη συνέχεια, στις συνθήκες της εντατικής εκτροφής, αρχίζει η συστηματική διατροφή, για ν' αναπτυχθεί το μικρό όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
Τα πρόβατα πρέπει να κουρεύονται, κυρίως στην αρχή του καλοκαιριού, όταν το μαλλί έχει το μεγαλύτερο μήκος και πριν αρχίσει να πέφτει..
Τα κατοικίδια πρόβατα γενικά δεν είναι μακρόβια. Συνήθως, σε κανονικές συνθήκες εκτροφής, ζουν 12-15 χρόνια. Σήμερα, με τον τρόπο που γίνεται η εκτροφή και με τις απαιτήσεις για απόδοση που υπάρχουν, τα πρόβατα δε φτάνουν ποτέ στην ηλικία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: